وزير ارتباطات: اگر نمايندگان محترم يك بار شرح وظايف اين سازمان را مرور كنند متوجه خواهند شد كه اين وظايف كاملا در حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات است. نمي توان سازماني كه وظايف آن در يك حوزه خاص تعريف شده را به يك بخش در حوزه ديگر واگذار كرد.
انحلال رگولاتوري ناپخته است و مجلس حتما با آن مخالفت خواهد كرد
گفتوگو با محمد سليماني وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات
گسترش تكنولوژي ارتباطات در عصر اطلاعات هر روز ابعاد گستردهتري پيدا ميكند. تجارت الكترونيك هر روز توسعه بيشتري پيدا ميكند و به طور قطع بدون فراهم شدن زير ساختهاي ارتباطي رسيدن به اهداف سندهاي بالادستي كشور به خصوص سند چشمانداز 20 ساله كشور با چالشهاي مختلفي روبرو خواهد شد. وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات به عنوان متولي توسعه زيرساختهاي ارتباطي دراين ميان نقش محوري ايفا ميكند. به مناسبت فرا رسيدن سيامين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي و براي بررسي عملكرد وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در دوره دولت نهم پايگاه اطلاعرساني دولت گفتوگويي با محمد سليماني انجام داد.
• آقاي دكتر با تشكر از اين كه وقتتان را در اختيار ما قرار داديد. به نظر شما عملكرد دولت نهم در حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات در مقايسه با دولتهاي گذشته چگونه بوده است؟
تا قبل از انقلاب اسلامي ميزان تلفنهاي ثابت در كشور حدود 850 هزار خط بود كه اين رقم تا ابتداي دولت نهم يعني سال 1384 به 25 ميليون خط رسيد. تعداد خطوط تلفن ثابت طي فعاليت دولت نهم با بيش از 5/2 برابر افزايش به 66 ميليون خط رسيده و ضريب نفوذ تلفن همراه نيز كه براساس برنامه چهارم توسعه بايد به 35 درصد ميرسيد، با توجه دولت اين رقم از 100 درصد هم گذشته است. تعداد كاربران اينترنت نيز طي فعاليت دولت نهم از هفت ميليون نفر به 27 ميليون نفر افزايش يافته و ضريب نفوذ اينترنت در كشور رشد قابل ملاحظه اي داشته است.
نصب BTS به عنوان يكي از زير ساختهاي مخابراتي براي توسعه شبكه تلفن همراه اهميت خاصي دارد و از سال 73 كه شبكه تلفن همراه در كشور ايجاد شد تا سال 1384 تنها پنج هزار BTS در كشور نصب شد كه اين رقم با پنج برابر افزايش در دولت نهم به بيش از 25 هزار BTS رسيد.
همچنين تعداد سيمكارتهاي توزيع شده تلفن همراه در سالهاي 1373 تا 1384 هفت ميليون بوده است. تعداد سيمكارتهاي توزيع شده در دولت نهم به بيش از 43 ميليون رسيد كه ازاين تعداد 30 ميليون مربوط به همراه اول،12 ميليون ايرانسل و حدود يك ميليون به تاليا اختصاص داشته است.
• آقاي دكتر سليماني آيا روند كاهش قيمت سيمكارتهاي تلفن همراه و تلفن ثابت ادامه خواهد يافت؟
كاهش چشمگير قيمت سيمكارت از ديگر خدمات دولت نهم در حوزه ارتباطات است كه به طور قطع در آينده نيز ادامه مي يابد. تا قبل از دولت نهم سيمكارت تلفن همراه با قيمت 440 هزار تومان ثبت نام ميشد و قيمت آن در بازار آزاد به بيش از يك ميليون تومان ميرسيد،اما در حال حاضر مردم ميتوانند با هزينه چند هزارتومان صاحب سيمكارت تلفن همراه شوند. تلفن ثابت هم اكنون با قيمت 50 هزار تومان و بدون محدويت در كلان شهرها به صورت روز ارائه ميشود درحالي كه در گذشته تلفن ثابت در كلانشهرها با قيمت 100 هزارتومان ثبت نام ميشد و به دليل محدوديتهاي مختلف قيمت آزاد آن در نقاط پرتراكم كشور مانند ميدان ونك، بازار وحتي نارمك بين 400 هزار تا يك ميليون و 200 هزار تومان بود.
ارتقاي نسل همراه اول يكي ديگر از پروژههاي مهم دولت نهم در حوزه ICT است. ارائه خدمات از قبيل MMS وGPRS با وجود پيچيدگيهاي بسيار در دولت نهم محقق شد در صورتي كه اين خدمات از 10سال گذشته بايد به مشتركين ارائه ميشد.
• با توجه به نياز كشور به تقويت شبكه داخلي وتوسعه ارتباطات بين الملل دراين زمينه چه فعاليتهايي صورت گرفته است؟
شبكه فيبرنوري كشور نيز دراين مدت رشد چشمگيري داشته و با دو برابر افزايش از 60 هزار كيلومتر به 120 هزار كيلومتر رسيده است.
بهبود امنيت برقراري ارتباط يكي ديگر از دستاوردهاي دولت نهم است و طي فعاليت جهارسال گذشته پهناي باند شبكه داخلي كشور بيش از هفت برابرشده و مسيرهاي ارتباطي با خطوط بينالمللي به ميزان قابل ملاحظهاي افزايش يافته است. تا قبل ازدولت نهم كليه ارتباط بينالملل كشور تنها از طريق چهار خطST1 برقرار بوده است و در حال حاضر خطوط ST1 با 15 برابر افزايش به 60 لينك رسيده است و شبكه ظرفيت نصب 60 لينك ديگر را دارد كه در صورت نياز ظرف مدت دو ماه نصب خواهد شد.
وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات نگراني براي تامين پهناي باند مورد نياز كشور ندارد و ما بيشتر نگران تقاضا براي پهناي باند هستيم چون درتامين آن مشكلي نداريم.
• آقاي وزير براي جلوگيري از قطعي اينترنت در داخل كشور و افزايش ضريب نفوذ آن چه تدابيري انديشيده شده است؟
در سال جاري با اتصال شبكه فيبر نوري كشور به اكثر كشورهاي همسايه،مشكل قطعي اينترنت به حداقل رسيده و با وجود ايجاد چند مشكل درخارج از مرزها مانند قطعي كابل ارتباطي جاسك-فجيره ترافيك اينترنت به خوبي مديريت و كمترين مشكل براي كاربران ايجاد شد. در حوزه اينترنت در سال 1384 حدود 50 درصد و درسال 86 بيش از 30 درصد تخفيف براي شركتهاي توزيع كننده اينترنت درنظر گرفته شد. درسال 1387 نيز براي ارائه كنندگان خطوط پرسرعتADSL بيش از 20 درصد تخفيف درنظرگرفته شد، اما متاسفانه اين تخفيفات به كاربران اينترنت نرسيد و شركتهاي خصوصي با دريافت اين تخفيفات قيمت خدمات خود را براي كاربران كاهش نداند.